top of page

Лечебната сила на звука


От тананикане до барабанене с тибетски пеещи купи - последните изследвания показват, че влиянието на определени ритми, звуци и вибрации могат да ни помогнат да се възстановим от най-различни заболявания.

Звукът може да определи настроението. Саундтракът в един клас по аеробика например, кара участниците да се движат, докато този в йога насърчава тихата концентрация. Звукът също има мощен ефект върху начина, по който се чувства човек през целия ден. Телата и умовете реагират различно на жестокия шум от парен чук и на галещия звук от струйка вода в рекичка.

С други думи, някои звуци просто карат човека да се чувства по-добре от други. Дали съзнателният ум обръща внимание или не, тялото поема сигналите от тези звуци и ритми, знае кога да се зареди и кога да забави ритъма си.

Нарастващ брой изследвания в днешно време показват, че когато се използва целенасочено, звукът помага за намаляване на стреса, създава дълбоко чувство на благополучие и дори насърчава изцелението. От звуците на Бах в детската стая, до йогийски напеви в офиса на онколога, звукотерапията набира популярност както като превантивна медицина, така и като допълнение към по-нетрадиционни видове лечения. Добър както за ума, така и за тялото, доказано е, че звукът допринася за излизането от депресия и помага за възстановяването на пациенти след тежки операции и заболявания.

ДОБРИ ВИБРАЦИИ

Идеята, че звукът се отразява на здравето на ума и тялото не е нова. Възпяването и рецитирането на мантри са били част от индуистката духовност и лечебната сила на йога в продължение на хиляди години. Като се има предвид скоро появилият се интерес към „дух-тяло“ - медицината, не е изненадващо, че тази древна традиция днес преживява своя ренесанс.

И така, какво точно е това?

Използвайки човешкия глас и обекти, които резонират (камертони, тибетски купи и Гонг) за да се стимулира лечението, звукотерапията е един от нарастващите на брой терапии, работещи на фино ниво, които съставят областта на вибрационната медицина. Според закона на физиката, всичко вибрира: столът, храната, скалите, дърветата.

"Дали може да се чуе или не, всичко си има звук, вибрация, които са си негови.", пише Джошуа Лийдс в „Силата на звука“ (Healing Arts Press, 2001).

Този звук се нарича резонанс, честотата, при която даден обект естествено вибрира. Всяка част от тялото ни има свой естествен резонанс, и вибрационната медицина се основава на идеята, че болестта е в резултат на това, че тези природни резонанси се разстройват - независимо дали се дължи на стрес, болест или фактори от околната среда.

За разлика от целенасочените и бързи вибрации, използвани при ултразвука (технология, вече използвана в болниците, за множество манипулации), звукотерапията работи по-леко - но също толкова мощно - да върне собствените вибрации на организма към техните естествени състояния.

НАСТРОЙВАНЕ

Но действа ли? Да, казват звукови терапевти, които са лекували успешно всичко - от стрес до болестта на Паркинсон и хормонални проблеми. Джонатан Голдман, директор на Асоциацията на Звуколечителите в Боулдър, Колорадо, е видял камертони да облекчават много болести, включително главоболие и разместени прешлени. Даян Мендъл, сертифициран звукотерапевт в Енсинитас, Калифорния, използва тибетски пеещи купи, за да предизвика органите на клиентите си да заработят отново в унисон.

В статията си "Звуколечение с тибетски купи", публикувана за първи път от Здравната холистична мрежа, Мендъл пише, че клиентите й са получили "освобождаване от болката и дискомфорта, изчистване на синусите, излизане от депресия, [подобрена] способност за сън ... съживяване и яснота, усещане за благополучие, голяма свързаност, и дълбока лична трансформация. "

Звучи добре, нали? И може би малко странно?

"Използването на вилици и купи за нещо различно от пособия за вечеря може да изглежда за някои хора като Ню Ейдж глупости", пише Стефани Розенблум в статия от ноември 2005 в The New York Times. "Но лечителите, понякога наричани сирени, твърдят, че звукът може да има физиологичен ефект, защото вибрациите не само се чуват, но и се усещат. Също така казват, че вибрациите могат да намалят променливостта в сърдечния ритъм, да отпуснат мозъчните вълни и да регулират дишането."

При тези условия хормоните на стреса намаляват, което е добра новина за всички и особено за хората с по-сериозни заболявания. Това е една от причините, Мичъл Гейнър, онколог и помощник клиничен професор в Weill Medical College, Cornell University в Ню Йорк, да използва пеещи купи за своите пациенти, болни от рак. Гейнър вижда звука като част от по-широка тенденция към хуманизирането на медицината, където се разглежда цялата личност, а не само тази част, която е пострадала.

"Вярвам, че звукът може да играе роля в почти всяко медицинско разстройство, тъй като тя отстранява дисбалансите на всяко ниво на физиологичното функциониране", пише той в книгата си „Лечебната сила на звука: възстановяване от животозастрашаващи заболявания, използвайки звук, глас и музика" (Shambhala, 1999).

БЪДЕЩЕТО НА ЛЕЧЕНИЕТО

Много експерти казват, че Звукотерапията е на гребена на изцелението. И скоро, настояват те, както йогата и медитацията, той ще влезе в руслото.

Истината е, че вероятно вече сте използвали звукотерапия в живота си. Изследвания показват, че трима от четирима души слушат музика за освобождаване на напрежението и стреса. От тях 82 процента съобщават, че това им е донесло значително облекчение.

Така че, дори ако не сте заинтересовани да инвестирате в луксозен камертон или пееща купа, изцелението чрез звук все още е на ваше разположение. Следващия път, когато имате нужда от малко освежаващо или разпускащо питие, потананикайте си някоя мелодия или още по-добре, отидете на разходка и се насладете на лечебната хармония в природата.

ЗВУЦИ КОИТО ЛЕКУВАТ

Звукотерапевтите правят музика по най-различни начини, с цел насърчаване на изцелението. Ето някои често срещани техники.

Класическа музика. Класическата музика е използвана за повишаване степента на развитие на синаптичните връзки в мозъците на малките деца. Тя също така помага за повишаване креативността и подобряване чувството на радост при възрастните. Класическата музика дори може да помогне в преодоляването на физически заболявания като високо кръвно налягане и напрежение в мускулите.

Тананикане. Тананикането не само повдига настроението, то изчиства главата. Според проучване, проведено от шведски изследовател и публикувано в „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, тананикането всъщност може да помогне на синусите да останат чисти и здрави.

Тибетски купи и Гонг. От ритмите, произведени при удрянето по тези инструменти, излизат вибрации и тонове, които забавят дишането, мозъчните вълни и сърдечния ритъм, предизвикват дълбоко чувство на спокойствие и усещане за благополучие.

Камертони. Първоначално използвани за настройка на музикални инструменти в подходящата височина, камертоните отдавна се използват от ортопеди за откриване на пукнатини в костите. Сега, звуковите терапевти използват вибрациите на камертоните, за да увеличат количеството на енергия в части от тялото, които се опитват да се лекуват или енергизират. Тези добри вибрации могат да подпомогнат релаксацията, балансирането на нервната система и увеличаването на физическата енергия.

Пеене на мантри. Пеенето на мантри като първа стъпка към медитация, е и средство за поддържане на здравето и благосъстоянието. Изследванията показват, че възпяването може да стабилизира сърдечния ритъм, да намали кръвното налягане, да подобри кръвообращението, да произведе ендорфини и да подпомогне процеса на обмяната на веществата. Възпяването също може да помогне на концентрацията на ума, което облекчава нивата на стрес. Например, повтарянето на сричката "ОМ", считана за една от най-важните мантри в йога, води до по-дълбока умствена яснота и насърчава чувството на свързаност с висшите сили.

КАК ДЕЙСТВА?

Основният елемент на човешкото същество е клетката. Най-простият начин за комуникация с клетките е чрез вибрация. Външните вибрации причиняват един благоприятен резонанс в клетките. Когато се потупва по пееща купа, поставена върху тялото, което се състои от повече от 70% вода, звукът се предава и причинява резонанс в клетките. Звуковите вълни се разпространяват, както концентричните вълни от камък паднал в езеро, в по-големи и по-големи кръгове чрез кръв, плът, органи и дори кости, като в същото време ги успокояват, хармонизират и тонизират. По този начин повече от 100 трилиона клетки, които са градивните елементи на човешкото тяло получават нежен клетъчен масаж. По този начин, звукът може да освободи енергийни блокажи и да ги отведе извън ума, тялото и духа.

Всеки звук се отразява на нервната система, което от своя страна влияе върху всяка клетка в тялото. Вибрациите от гонга и купите са достатъчно нежни за успокояване на нервната система и същевременно достатъчно мощни, за да преминат дълбоко в тялото, да проникнат в костите. Вибрациите могат да достигнат в места, които никога не биха могли да бъдат докоснати с ръце. По този начин се осъществява едно изцеление, което много трудно може да бъде пресъздадено по друг начин. Когато вътрешната хармония е нарушена, равновесието на индивида е разклатено. Ежедневния стрес прави хората по-податливи на заболявания и понижава качеството на живот.

Чрез звуковата терапия, това напрежение, както и блокажите в ума, тялото и душата могат да бъдат отмити по нежен и приятен начин.

*За тази статия са използвани материали от интернет:

What You Need To Know About Sound Healing by Nate MartinezFebruary 19, 2015

The Healing Power of Sound KAREN OLSON · NOVEMBER 2006

What You Need To Know About Sound Healing by Nate Martinez, February 19, 2015

The Healing Power of Sound by Karen Olson · November 2006


You Might Also Like:
bottom of page