top of page

Слънчево затъмнение в Лъв - 21 август 2017 г. и медитация „Щит на Сърцето“


Астрология с Гуру Ратана

Слънчевото затъмнение в Лъв на 21 август преминава в рядко срещано второ поредно новолуние в Лъв. Когато сянката на Луната блокира целия спектър на слънчевите лъчи, се създава канал за събуждане на съзнанието към разширената реалност. Прекъсването на електромагнитната енергия мигновено нарушава магнитното поле на Земята и нейните жители, което води до пренастройка на нашата психика.

"Голямото американско слънчево затъмнение" е първото от 99 години, което може да се наблюдава на целия континент от Орегон до Южна Каролина. Това е първият път, в който пълното Слънчево затъмнение ще обхване само Съседните Американски Щати. Затъмненията като правило са придружени от значими световни събития. Най-интензивното въздействие обикновено се наблюдава в зоната на пълното затъмнение или в близост до нея. Внимателно наблюдавайте САЩ. В древни времена слънчевите затъмнения се свързват с падането на водачи и смъртта на царе. *(1) Затъмненията дават сигнали за край и начало.

Новолуние в 28 ° при Лъв

Нашето Слънце, Луна и лични планети, които са в рамките на 4-5 ° от 28 ° от всеки знак, ще бъдат най-засегнати от това затъмнение. Лунното затъмнение във Водолей на 7 август се случи на 15° във Водолей, и по този начин засегна планетите в диапазона от 10-20° на всеки знак. Всички сме засегнати от всяко затъмнение. Въпреки това, градусите ни помагат да определим (потвърдим) областите в нашия живот, където влиянието е най-голямо. Всъщност просто трябва да разгледаме събитията в живота си и да наблюдаваме как се чувстваме, и тогава ще ни стане ясно.

Темата Лъв преобладава

Темите, свързани с архетипа Лъв включват както несъзнателните, така и висшите прояви на авторитет, лидерство, царственост и сърдечност. Психологически, отрицателните тенденции на егото ни ще бъдат на показ - арогантност, незрялост, самолюбие и необходимост да бъдем център на вниманието. Оптималния изход за всеки от нас ще бъде трансформиране на нашата идентичност, увеличаване осъзнаването на душата ни и използване на творческите ни дарби.

Слънчевото затъмнение в Лъв ни дава възможност да се освободим от хватката на мъглата от неосъзнатост, която е обвила нашето същество и е затворила сърцата ни. От хилядолетия хората живеят във властта на невежеството и страха. Бяхме обгърнати в тъмен облак (завесата на илюзията), който ни държеше под магията на лъжите и ни пречеше да изпитаме единството си с Безкрайното и връзката ни с живота.

Става все по-трудно да се работи успешно на планетата Земя в състояние на безсъзнание. Не можем да бъдем послушни, наивни и слепи овце и да оцелеем. Нуждаем се от Водолейско откъсване, за да можем неутрално да наблюдаваме какво се случва и интуитивно да се настроим на това какво да правим. Имаме нужда от открито сърце, за да бъдем благодарни за нашите благословии, да привличаме възможности и да действаме с любов, а не със страх.

Голям Тригон в Огнен елемент

Съзвездието Лъв (Слънце, Луна, Северен възел и Марс всички в Лъв) образува Голям Тригон със Сатурн в Стрелец и Уран в Овен. Съвместния тон (тригон) на тези планети в огнените знаци ни дава енергията да се движим напред, подкрепя нашата творческа страна и ни насочва към предприемането на стратегически действия.

Трябва обаче да бъдем бдителни, за да използваме разумно огромната огнена енергия, без да бъдем безразсъдни, прекалено самонадеяни, агресивни или гневни. Целият този огън, освен интензивността на затъмнението, придава силен емоционален заряд. Трябва да се справим с емоционалните „спусъци“, преди да си взаимодействаме, да предприемем някакви действия, да вземем важни решения и да седнем зад волана. Правете упражнения от Кундалини Йога за пъпния център, за да насочите своя огън към своето собствено изцеление, сила и извисяване.

Кардинален Голям Кръст

Един кардинален (активен) голям кръст допълнително усилва затъмнението. Заедно в квадратни и опозиционни конфигурации Уран в Овен, Венера и Церера в Рак, Юпитер във Везни и Плутон в Козирог ни изправят пред необходимостта да предприемем действия и да вземем решения за бъдещата ни посока. Имаме подкрепата да решим къде искаме да отидем и какво искаме да направим с живота си.

Най-силната формация е опозицията между Церера в Рак и Плутон в Козирог, която активира скрития гняв относно неправдата към жените в миналото, разрушаването на Земята, потискането на женствеността и отричането на нашите чувства и чувствителност. И мъжете, и жените трябва да се измъкнат от чувството си на жертва и подтискането на емоциите си. Ние трябва да намерим своите фини сили, сигурност и власт вътре в нас, за да се движим напред в света с увереност, любов към себе си и сияйно излъчване.

Всеки от нас има своите рани и истории, които трябва да бъдат признати и споделяни, за да се приключи с миналото и да се освободи енергията ни, за да можем да се движим в бъдещето без тежестта на този емоционален багаж. Можем да улесним този процес, като изслушваме историите един на друг - без коментар, оценка, осъждане или съвет. Обмислете идеята (основен принцип на ненасилствената комуникация), че просто искаме и трябва да бъдем чути от някой съпричастен. Не искаме или не трябва да бъдем поправяни. Искрено слушане – това е лечебния балсам на любовта.

Преди 19 години и следващите 19 години

Затъмненията се появяват около едни и същи градуси на всеки 19 години. През 1998 г. на 21 август е имало слънчево затъмнение при 28° в Лъв. * (2) Какво правихте, мислихте преди 19 години? Какви семена сте засадихте тогава? Как са се развили? Плодородният терен на тази Нова Луна ни дава шанс да засадим нови семена, които ще растат през следващите 19 години.

Важното е да имаме смелостта да култивираме нашите собствени семена и да ги подхранваме със собствената си светлина. Може да се окаже лесно да бъдем вмъкнати в колективния облак на страдание и да се почувствате претоварени от интензивността на страха и гнева в нас и около нас. Предизвикателството пред нас е да изградим своето собствено излъчване, за да можем да помогнем да просветлим пътя през тъмнината за себе си, за другите и за Майката Земя.

Всяка Нова Луна е за засаждане на семена и отнема време, те да покълнат и да растат. Изисква се търпение, докато Меркурий, Сатурн, Хирон, Уран, Нептун и Плутон са ретроградни. Култивирайте вътрешната си светлина и останете настроени към получаване на повече прозрения и напътствия, когато Меркурий се насочи напред на 5 септември при градуси на затъмнение от 28 в Лъв. * (3)

Болката от потискането в Ерата на Риби

Мощните структури в Ерата на Риби систематично и целенасочено потискаха индивидуалните свободи и творчество. Когато индивидът не е подкрепен и почитан от колектива, това води до сериозни щети както в личното, така и в колективното съзнание. Болката в човешката психика е очевидна и много дълбоко вкоренена. Поради тези причини много хора са депресирани, изгубени, самоубиват се и не намират смисъл да живеят.

Когато безправните се опитват да заявят себе си на едно общество, което в общи линии е бездушно, те често действат по разрушителни начини. Тези, които се чувстват използвани, поругани, неоценени, изоставени и отчуждени, трупат враждебност и се събират заедно, за да създадат свои собствени групи, които им дават нещо, към което да принадлежат, и шанс да отмъстят за болката си.

И мъже и жени са били предавани от организации, за създаването на които са помагали са и дали от своето време, енергия и жива кръв. Сегашното затъмнение е част от мощен призив за събуждане. Ние сме принудени да забележим как нашите социални, образователни и икономически структури са предназначени да използват и злоупотребяват с човечеството, като ни обучават как да се впишем в матрицата, да служим на алчната машина и след това да бъдем изхвърлени, когато вече не сме полезни.

Преход към Ерата на Водолея

Експлоататорските системи естествено затварят сърцата ни, подхранват негативността и насърчават разрушителното и непокорното поведение. Подкрепящите системи естествено ни карат да се чувстваме по-живи, да отваряме сърцата си към себе си и към другите и ни правят склонни да служим на човечеството. Ние сме призовани да изградим или преоткрием подкрепящи структури с хора, мислещи като нас.

Какво би станало, ако нашите образователни системи бяха ръководени от убеждението, че всеки човек е ценен и учебните програми са предназначени да помогнат на всеки един от нас да направи своя уникален принос за общото благо? Как би се усетило това? Какво различно бихте направили днес? Как можете да се "превъзпитате" и да се посветите на живота си според неговата цел?

Всеки от нас има нужда от подкрепата на общността за да (1) идентифицира своята обществена роля, (2) смело да експериментира и опитва оригинални начини да сподели своите дарби, (3) има значими и съдържателни проекти, в които да участва, (4) ни окуражава и да ни поддържа оптимистични, и (5) да има съпричастност към нас и всеки от нас докато следваме своя път.

Смелост и Нашето Пътешествие

Един от най-известните цитати на Йоги Бхаджан е „Значение има не самият живот, а куражът, с който го живеете.“ Английската дума „courage” (смелост, кураж) идва от френската дума за сърце „coeur”.

Лъвът ни учи на храброст – куражът да следваме сърцата си и да бъдем истински, вместо да се опитваме да се слеем с тълпата. Пътешествието на героя и героинята е да открием и изразим нашата истинска същност – тези, които сме в действителност. В това затъмнение ние ще определим мястото, на което се намираме в нашето пътуване. Основните етапи включват (и това се повтаря през целия ни живот):

1. Чуваме призив и се отправяме на ново пътешествие. Задвижвани сме от необходимостта да напуснем познатите си територии и да се впуснем в непознатото.

2. Срещаме и менторите, които ни помагат, и негодниците, които ни проверяват. Това са както вътрешни, така и външни персонажи, които олицетворяват страховете и съмненията, срещу които трябва да се изправим. Ние постепенно се трансформираме чрез процеса на събуждане към сърцето си и го приемаме за наш водач.

3. Преживяваме смъртта на своята несъзнателна същност и раждането на една по-зряла и пробудена версия на самите себе си. Получаваме Граалът или Пръстенът, който символизира това, което сме търсили винаги – нашата автентична дълбока душевност.

4. Връщаме се към нашата общност по-зрели и по-добре подготвени, за да служим и предложим своите дарби.

Между другото, с това разделяне на полярностите, да се опитваме да убедим тези, които не могат да се променят и да се събудят е чиста загуба на време. Сега е време да намерим екипа, близък на нашата душата и да работим заедно, за даваме своя принос със съмишленици.

Разбиране на целта на живота

Съществува всеобхватно неразбиране относно целта на човешкия живот. Много хора се опитват да разберат как да премахнат или да избягат от сериозните предизвикателства на живота. Но без предизвикателства няма да има живот. Човешкият живот ни тества по всякакъв възможен начин, по цял ден, всеки ден. Има толкова много неща, през които трябва да преминем (1) да се справим с нашата карма, (2) да се освободим от негативните мисловни модели и емоционален багаж, (3) да развием осъзнаване на своята душа, (4) да намерим вътрешна сила и 5) да се събудим и да заживеем живота си със съзнанието за любов, вместо със страх.

Душите ни са дошли на Планетата Земя, за да (1) платят дълговете ни, (2) да изгорят страха и гнева, (3) да трансформират тъмнината в светлина и (4) да дават и получават любов. Нашият човешки живот не е за да намерим път към безплатен обяд. Такъв няма! Нашият човешки живот се случва, за да възвисим своята позиция и издигнем висотата си така, че да можем да се справим с предизвикателствата на живота си смело, от сърце и да се радваме на еволюцията на нашето съзнание.

"Животът не е за губене. Той е за достигане до страната на чудесата на вашето собствено съзнание. "- Йоги Бхаджан

Духовният път ни пробужда към възвишена човешка игра, която ни отвежда отвъд ненужната и създадена от нас самите борба и болка. Очаква ни друга реалност, ако искаме да преминем през това, което е необходимо, за да стигнем до там. Докато съзнателно, благородно и благодарно приемаме личното си пътуване, ние:

(1) Можем да намерим душевната си идентичност

(2) Можем да узнаем за какво сме дошли тук, да проявим нашата съдба и да оставим следа от себе си.

(3) Можем да живеем в благодарност, че сме по-будни.

(4) Можем да видим, че сме на правилното място в точното време.

(5) Можем да видим живота от гледната точка на космическа игра.

(6) Когато Вселената и душата ни говорят, ние ги следваме.

Живеейки, ръководени от сърцето стигаме до богат и смислен живот!

"Въпросът не е дали ще живеете и колко богат може да бъдете. Въпросът е колко голямо влияние имате, колко следи оставяте, колко много благодарност показвате и до колко широк е мирогледа ви. "Йоги Бхаджан

Къде се намира точката на Силата

Тъй като Луната блокира Слънцето в рамките на пътека от 70 мили, небето ще стане достатъчно тъмно, за да се видят звездите. Температурата ще падне и щурците ще започнат да пеят. Но независимо къде се намирате по време на това затъмнение, точката на Силата е в сърцето ви. Ако можете, погледнете тази прекрасна гледка и след това седнете, медитирайте и слушайте сърцето си. Нека пробуждането се случи. Ценете себе си и се наслаждавайте на това, че живеете в период на такива повратни моменти в човешката история.

Медитация „Щит на сърцето“

10 ноември 1980г.

Тази мощна медитация отваря сърцето ви към вас самите и ви кара да се чувствате защитени и в безопасност в своето сърдечно пространство. Много е добре да я правите, когато се чувствате уязвими.

Седнете в Лесна Поза с изправен гръб. Поставете дясната ръка в активна Гиян Мудра (показалецът е свит под палеца, другите пръсти са изправени и събрани), китката е поставена на дясното коляно. Лявата ръка е свита и отпусната, дланта е на около 15 см. от Сърдечния център, с длан към тялото, палеца и пръстите са изправени, напрегнати и съединени. Концентрирайте се върху дланта като към щит на сърцето. За да се настрои към магнитното поле, "антената" трябва да бъде в напрежение.

За да се подготвите, вдишайте дълбоко и издишайте напълно 3 или повече пъти. След това вдишайте и започнете да пеете мантра с мелодията по-долу. Пеенето е непрекъснато, т.е. има вдишване в края на всяка пълна мантра, но няма дълго дълбоко вдишване, което би прекъснало ритъма.

САТ НАРАЯН УА-ХЕЙ ГУРУ

ХАРИ НАРАЯН САТ НАМ

САТ НАРАЯН УА-ХЕЙ ГУРУ

ХАРИ НАРАЯН САТ НАМ

Сат Нараян: Истинска Опора

Уахе Гуру: Неописуема Мъдрост

Хари Наараян: Творческа Подкрепа

Сат Нам: Истинска Същност

Продължете 3, 5 или 7 минути, но не прекалявайте. Ако има други хора наоколо, може просто да шепнете.

КОМЕНТАРИ: „Когато се чувствате много изморени и чувствате, че нищо не се случва, това е инструментът. Но не прекалявайте! Дадох ви нещо, което е много свято и много тайно. Препиването с нектар понякога може да предизвика стомашни болки. Така че просто правете медитацията три до седем минути в абсолютно спокойствие.

Докато се съсредоточавате върху щита на ръката, ще почувствате топлината на мощна енергия, преминаваща през ръката към Сърдечния център. (Концентрацията върху главата е неправилна.)

Препратки:

Austin, Stephanie, What Would Love Do? – The August 21, 2017 Total Solar Eclipse, The Mountain Astrologer, August/September 2017, pp. 29-33.

Trinkaus, Emily, Leo Solar Eclipse – August 21, The Mountain Astrologer, August/September 2017, p. 87.

Автор: Гуру Раттана

Превод: Весела Налбанчева


You Might Also Like:
bottom of page