top of page

САТ КРИЯ - Единствена и неповторима!


Сат Крия е една от основните и най-ефективни крии в Кундалини Йога, за възстановяване на щетите, нанесени от стреса и вземането на лекарства (и наркотици). Препоръчително е да включите поне 3 минути Сат Крия в своята ежедневна практика заради тези и други ползи:

- Сат Крия помага за лекуването на сексуални проблеми (включително импотентност, преждевременна еякулация и сексуални фобии) с подсилване на цялата полова система и стимулиране на естествения поток на сексуалната енергия. Тя балансира сексуалните импулси като канализира сексуалната енергия в тялото ни и прави тази ценна сила достъпна за всички наши творчески дейности.

- Хората, страдащи от умствени и емоционални разстройства могат много добре да се повлияят от практикуването на Сат Крия, тъй като тя балансира долните три чакри и канализира небалансираната и разпръсната енергия, която се намира там.

- Можем да подобрим цялото си физическо здраве и да подсилим сърцето си, чрез разпределянето на сексуалната енергия и ритмичните движения на това упражнение.

- Сат Крия активира и канализира енергията Кундалини, така че тя да захрани цялата ни система и да събуди нашето съзнание.

Насоки за изпълнението на Сат Крия

Седнете на колене и изпънете ръце над главата, лактите са долепени до ушите, пръстите са сключени, показалците са изпънати нагоре. Дланите могат да бъдат долепени една до друга, ако практикуващият не е приемал лекарства, влияещи на мозъка.

Повтаряйте на глас мантрата САТ НАМ в постоянен ритъм от около 8 пъти за 10 секунди или в ритъм, който чувствате удобен, като внимавате да не избързвате. Нека звукът да идва от коремната област и слънчевия сплит, като придърпвате пъпа навътре при САТ и отпускате корема при НАМ. Това създава едно вълнообразно движение в гръбнака, като при САТ вълната се повдига нагоре, с НАМ, се спуска надолу по гръбначния стълб.

Съсредоточете се в прибирането на пъпа навътре, но не правете Мулабанда съзнателно. Заключването ще се случи по естествен начин, тъй като мускулите, използвани за прибирането на пъпа, са свързани с тези, които се използват при коренното заключване. Бедрата и гърбът не се движат, единственото движение е лекото повдигане и спускане на гръдния кош и ръцете с всяко САТ НАМ.

За да завършите, вдишайте дълбоко, задръжте дъха и леко активирайте заключванията (коренно, диафрагмено и гърлено), като използвате мускулите от ануса, половите органи, перинеума, диафрагмата и врата, за да позволите на енергията да протече нагоре по гръбнака и навън, през върха на главата. Издишайте мощно. Вдишайте дълбоко, издишайте, задръжте дъха навън и активирайте заключванията. Заключванията със задържан дъх могат да бъдат направени няколко пъти. Направете ги, докато задържате дъха си и в двете посоки – при вдишване и издишване, за да балансирате прана и апана потоците.

Ако не сте вземали наркотици или сте изчистили системите си от тяхното влияние, можете да изберете практикуването на Сат Крия с отворени длани, притиснати една към друга. Този начин освобождава повече енергия, но по принцип не се преподава в публични класове, тъй като може някой със слаба нервна система да се повлияе зле. Освен това е трудно да се поддържа позата, когато пръстите не са сключени.

Продължете с изпълнението поне 3 минути. Времето може да бъде удължено до 31 минути, но 5-11 минути е добре.

Един от начините да увеличите продължителността на упражнението е като започнете с 2-3 минути, почивате 3-5 минути и повтаряте практиката още 2-3 минути, след което отново почивате 3-5 минути. Можете и просто да увеличавате с една минута на ден, или колкото чувствате, че е подходящо за вас.

Винаги приключвайте с дълга, дълбока релаксация веднага след крията. Идеалният вариант е да почивате два пъти по-дълго, отколкото е продължила практиката. Никога не ставайте веднага след приключване, дори и да се чувствате силни. Дайте на тялото си времето, от което се нуждае, за да интегрира ползите.

КОМЕНТАРИ: Класическата Сат Крия може да бъде изпълнявана самостоятелно или да бъде допълвана към загряващите упражнения, както и в края на комплекс от упражнения. Сат Крия влива сексуална енергия в цялата система на нашето тяло и нагоре към мозъка, и повдига Кундалини.

Уважавайте силата на тази техника и позволете на крията да излекува тялото ви, и да го подготви за по-висши преживявания. Това не е просто едно упражнение – това е крия, която работи на всички нива на съществуване, знайно и незнайно, съзнателно, несъзнателно и подсъзнателно.

Сат Крия активира фините енергии. Това не е аеробика. Можете да блокирате потока от енергия и да изгубите финия опит с висшите енергии, ако претоварвате физическото си тяло прекалено много и ако бъдете твърде агресивни в практиката си. Прекомерната стимулация може да доведе до внезапен прилив на енергия или краткотрайно усещане за прана, но пък да бъдете неспособни да го интегрирате психически. Затова, подготвяйте се с постоянство, търпение и умереност. Трансформацията е гарантирана.

Ако нямате време за нищо друго, практикувайте тази крия всеки ден, за да поддържате тялото си като чист и енергичен храм на своята душа!

Източник: Transitions to a Heart-Centered World with the Kundalini Yoga and Meditations of Yogi Bhajan

Автор: Guru Rattana, Ph.D. and Ann Marie Maxwell

Превод: Весела Налбанчева / Dass Nidhan Kaur


You Might Also Like:
bottom of page