top of page

Няколко думи за Кундалини йога


"Кундалини йога е науката, която ни помага да обединим границите си с Безкрайността, и изкуството да преживеем Безкрайността в своите граници".

-Йоги Бхаджан, 27/10/88

Кундалини йога се нарича йога на Осъзнаването. Това е динамичен, мощен инструмент, предназначен да ви даде възможност да познаете вашата душа.

В Кундалини йога ние укротяваме умствените, физическите и нервните сили на тялото и ги поставяме в подчинение на волята, която е инструмент на душата. Тази технология много точно и съзнателно съчетава дишане, мудри, съсредоточване на очите, мантри, бандхи (или заключвания в тялото) и пози, с цел да балансира системата от жлези с вътрешна секреция, да подсили нервната система, да разшири капацитета на белите дробове и да пречисти кръвта. Тя носи равновесие в тялото, ума и душата.

"В Кундалини йога най-важното е вашият опит. Тя отива право в сърцето ви. Думите не могат да заместят преживяванията. Умът ви може да приеме думите или не, но вашето съзнание няма да приеме само думи.

- Йоги Бхаджан, Ръководство за обучение на учители в Ерата на Водолея, стр. 20

Кундалини йога не е религия. Когато прилагаме системата на Кундалини Йога на нашите тела и умове, ефектът е повдигане на духа. Тя е за всички. Тя е универсална и е отвъд всякакви граници.

"Кундалини йога не е религия. Религиите идват от нея. Кундалини йога не е прищявка и не е култ. Тя е приложение на опита за съвършенство на човека, който е непроявен и събуден".

-Йоги Бхаджан, 26/7/96

Кундалини йога е йога за домакини, за хора, които трябва да се справят с ежедневните предизвикателства и стреса на работното място, хора, грижещи се за семействата си и такива, управляващи бизнеси. Това е път за всички, които желаят да придобият уменията да се справят успешно с предизвикателствата на нашето време.

Кундалини йога се е пазела в дълбока тайна до 1969 г., когато Йоги Бхаджан започна да я преподава открито, за да подготви човечеството за големите промени, които тази планета преживява с преминаването от Риби в Ерата на Водолея. Древната технология на Кундалини Йога ни дава знания и нагласи, за да направим това преминаване гладко и безпроблемно. Наследството от техническо и духовно познание, което Йоги Бхаджан е учил и усвоил в Индия, е дарът, който той донесе на Запад.

"Преживяването кундалини не означава, че сте преминали дълбоко в спиращ дъха транс и сте отвъд този свят ... Тя ви интегрира по-пълно с реалността и ви дава по-широка визия и чувствителност, така че да можете да действате по-ефективно".

~ Йоги Бхаджан, от Кундалини Йога: Потокът на Вечната Сила, задната корица


You Might Also Like:
bottom of page