top of page

Използвайте огъня на Пъпния център, за да отворите Сърцето си


Едно от най – прекрасните свойства на Кундалини йога се заключава в това, че можем да направим света по-светъл. Всеки от нас може да изпълни своята част от работата така, че да разсее страха и гнева с помощта на високите вибрации на умиротвореност и любов. Всяка сутрин можем да запалваме своя светилник, за да ни осветява целия ден. Според това как индивидуалната светлина на всеки един от нас ще се разширява и съединява със светлината на другите, хората ще трансформират морфогенетичното поле на планетата. Всеки ден, всеки един от нас може да бъде звездата, която осветява пътя на другите.

Пътят към сърцето предполага, че ние сме длъжни да бъдем честни по отношение на вътрешния си гняв и това как го изразяваме и му се поддаваме. С помощта на Кундалини йога, вместо да губим огнената си енергия напразно в услуга на разочарования и гняв, ние можем да използваме огъня в пъпната чакра, за да открием сърцето си и да заобичаме своя собствен уникален живот. Следват няколко прости упражнения и медитации за насочване на вашия огън към сърцето.

Лекото ритмично прибиране на корема и Огненото дишане усилват и фокусират праничния огън в пъпната чакра. Според своето пробуждане, огъня (1) се спуска към основата на гръбначния стълб и пробужда Кундалини, (2) издига се нагоре към сърцето и го отваря, и (3) в крайна сметка ни подтиква към действие.

Слънчев сплит: събудете своя център

Нашият център или ядрото ни – е съчетание между пъпния център и слънчевия сплит. Той трябва да бъде активен, цялостен и мощен, за да пробуди сърцето.

1. Легнете по гръб, повдигнете левия крак под ъгъл 90 градуса. Дръжте крака изправен, със стъпало в контра – шпиц – пръстите на краката да сочат към вас, а петата нагоре към тавана. Хванете палеца на левия си крак с пръсти, ако е възможно да направите това без да сгъвате крака. Ако не можете, хванете крака си там, където е възможно без да се сгъва. Започнете Огнено дишане и продължете 1 минута. След това произнасяйки ХАР, започнете леко да прибирате корема навътре и почувствайте отпускане в диафрагмата. 3-5 минути.

2. Повторете упражнение 1 с десния крак.

3. Седнете на пода с изпънати напред крака. Хванете палците си, без да сгъвате коленете. Можете да използвате помощни колани, за да се разтегнете по-добре. Държейки палците си, с вдишване повдигайте торса нагоре, с издишване се навеждайте надолу към краката. С всяко издишване чувствайте все по-голямо разтягане. Навеждайте се от тазо-бедрените стави, поддържайки гръбначния стълб изправен и разтегнат. Мислено произнасяйте ХАР в ритъма на движение. 1-2 минути. След това, когато тялото ви достатъчно се отпусне, започнете да произнасяте ХАР на глас, докато се навеждате надолу. 1-2 минути.

След всяко упражнение вдишвайте дълбоко, задържайте дъха и отпускайте тялото. Със задържан дъх леко приберете корема, позволявайки на мускулите в долната част на гръбначния стълб да помогнат за изпълнението на коренното заключване (мулабандха) в областта първа и втора чакра. След това издишайте и отново вдишайте. Сега, стягайки мускулите на корема и коренното заключване, почувствайте как огнената енергия се издига към сърцето.

Постепенно увеличете времето за изпълнение на всяко упражнение до 5 - 11 минути. След всяко упражнение заключванията ще се получават все по-добре и по-добре, а в същото време все повече енергия ще се издига към сърцето. Също така, можете да изпълнявате всяко упражнение по 1-3 минути и след почивка да повтаряте целия комплекс. Това, освен че е много ефективно, ще задълбочи опита ви в изпълнението на заключванията и откриването на сърцето. Ще получите потресаващи усещания и ще се наслаждавате на състояние на дълбоко отпускане в края на практиката.

Лесна медитация, за да станете и да тръгнете

Можете да изпълнявате тази медитация, ако не ви се прави нищо, но имате неотложни ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени. Практиката също е добра за тези, които не могат да седят дълго.

Легнете по гръб, тялото е отпуснато, ръцете са край тялото, с длани обърнати нагоре. Започнете да прибирате корема (леко го стягайте и отпускайте). Почувствали ритъма, започнете да изговаряте ХАР ХАР ХАР ХАР, при всяко прибиране на корема. Прибирайте корема и постепенно започнете да изпълнявате коренно заключване (мулабандха), пробуждайки целия гръбначен стълб. Практикувайте 5, 11 или 15 минути. Събуждането на пъпния център и гръбначния стълб ще ви даде енергия, за да изпълните това, което е необходимо.

Упражнение за бързо отваряне на сърцето и Медитация

1. Намерете равновесие в поза Врана, стъпалата са плътно прилепнали към пода (можете също да заемете Лесна поза или поза в стоеж). Изпънете ръце напред, паралелно на пода. Редувайки, повдигайте ту едната, ту другата ръка право нагоре (между ръцете трябва да има ъгъл от 90 градуса). Дишайте мощно в ритъма на движение. Изчиствайте пространството пред себе си, заявете това пространство за сърцето си. 1-2 минути.

2. Седнете в Лесна поза, сложете ръцете си върху сърцето и присъствайте в потока на дишането си в гръдния кош. Чувствайте вълните на диханието си в сърцето. Обърнете цялото си внимание към усещанията в сърцето. 3 - 11 минути.

3. Започнете ритмично да прибирате корема (леко стягайки и отпускайки коремните мускули). Когато установите удобен ритъм, започнете да произнасяте ХАР, стягайки с това коремните мускули. Отначало се фокусирайте върху движението на пъпа. След това постепенно включете изпълнение на коренно заключване, пробуждайки с това целия гръбначен стълб. След това почувствайте звука Х в сърцето си. Постепенно включете заедно всичко описано по-горе и почувствайте пробуждането на енергията в сърцето. Практикувайте 5, 11 или 15 минути. Съзнателно използвайте праничния огън в пъпния център и Кундалини ще трансформира гнева ви в искрена любов и състрадание.

Отпуснете се дълбоко, лягайки по гръб, с ръце положени върху сърцето.

Упражненията по-горе са взети от книгата „Вашият живот е във вашите чакри“ на Гуру Раттана.

Автор: Гуру Раттана

Превод : Весела Налбанчева (Dass Nidhan Kaur)

Използваните материали са от Йога Осознания


You Might Also Like:
bottom of page