top of page

Аз чувствам: подвижната полярност на моята душа


Всичко в жената е свързано с чувствата: нейното излъчване, атмосфера, магнетизъм, силата на молитвата, творческото начало и личността. Задачата на духовния път на жената е да се докосне до това, което тя чувства по отношение на себе си! Тогава тя ще разбере какво чувства по отношение на другите и как твори своята реалност.

Жената е изтъкана от множество енергии, които се намират в непрекъснато движение. Затова за нея процесът на запознаване със своята чувствена страна ще бъде многостранен. Ние можем да осъзнаваме различните енергии в различни промеждутъци от време и да усещаме динамичната съвкупност на своята цялост. Не е важно какъв е непосредственият ни опит, главното е в съзнанието ни да укрепне това, че „Аз чувствам“.

Женската енергия е жива. Тя постоянно се движи и променя. Ако енергията е блокирана на места, ние изпитваме стрес, безпокойство, вълнение, застой, дискомфорт и болка в тялото. Преди всичко трябва да осъзнаем стреса, всякаква твърдост и скованост в тялото. Всичко това говори, че енергията е блокирана и е необходимо да бъде освободена, за да може да тече. След като започнем да осъзнаваме чувствата си, ние можем да проследим своя прогрес. Разбира се, това да чувстваме емоциите си и да наблюдаваме за усещанията в тялото си никак не е лесно. Хората на ума (такива са болшинството от нас) обикновено предпочитат да обсъждат емоциите си или въобще да избягват тази тема. Умът ни е майстор в изплъзването от усещанията в тялото и от емоциите, с надеждата те сами да отминат.

Но работата е там, че нашата чувстваща полярност е винаги активна и определено никъде не заминава! Ако ние не чувстваме и не използваме творческата енергия на чувствената си полярност съзнателно, ние я проявяваме в словесни тиради, оскърбления, дори в агресия и неприлични действия. Отдалечавайки се от преживяванията, ние усещаме вътре в себе си объркване, безпокойство и противоречие.

Можем да наблюдаваме духовната еволюция на нашата подвижна полярност по (1) състоянието на нашите емоции, (2) по усещанията в тялото си, (3) по това, удава ли ми се да осъзная, че „аз чувствам“. Пропорционално на нашето развитие, емоционалното ни тяло се настройва и преминава на по-високо ниво на инстинктивна осъзнатост и съзнание.

По-долу са приведени няколко етапа на нашето духовно пробуждане:

1. Преобладава умът, отсъства осъзнатост – потопени сме в своя ум и не осъзнаваме какво се случва в тялото ни.

2. Преобладава чувството – започваме да чувстваме енергията на емоциите в тялото.

3. Признаваме, че нашето емоционално тяло – това е еволюционния поток на душата.

4. Приемаме и обичаме енергийния поток в тялото си.

5. Примиряваме се с емоциите си, отпускаме се и се отдаваме на техния поток.

6. Потокът на диханието ни се слива с потокът на емоциите в тялото.

7. Нашите емоции се трансформират в ритмичен танц.

8. Емоционалното ни тяло се слива със силата на природата и Универсалния Поток.

9. Чувстваме сладостта и силата на творческата енергия „Шакти“.

10. „Аз чувствам“ става еталон на нашата инстинктивна осъзнатост.

Отпуснете се, за да достигнете осъзнаване на това, че „вие чувствате“ на фино ниво и задълбочете своят опит и чувственост във вътрешното си пространство с помощта на Кундалини Йога.

По материали от книгата "Дарът да бъдеш жена" на Гуру Раттана

Превод: Весела Налбанчева


You Might Also Like:
bottom of page