top of page

КАКВО Е ТОВА МАНТРА?


Мантрите не са нещо малко, мантрите имат власт. Те са обвързаните с Космоса вибрации на ума. Науката за мантрата се основава на знанието, че звукът е форма на енергията, имаща структура, сила и определен предвидим ефект върху чакрите и човешката психика".

~ Йоги Бхаджан

Мантра е използването на звук за въздействие върху съзнанието; „ман“ означава ум, а „транг“ означава вълна или излъчване. Всичко в този свят, до субатомно ниво, е в постоянно движение, вибриращо. Колкото по-плътна е материята, толкова по-бавно се движи; често вибрацията е толкова бавна или толкова бърза, че не можем да я забележим с нашите директни сетива. Тази вибрация е чиста енергия.

Звукова и вибрационна честота

Има вибрационна честота, която съответства на всичко във Вселената. Щастие или скръб, радост или съжаление са вибрационни честоти в съзнанието. Когато изговаряме мантра, ние избираме да се позовем на положителната сила, съдържаща се в тези срички. Независимо дали става въпрос за просперитет, спокойствие, интуиция или каквито и да било други възможни ползи, присъщи на мантрите, просто като ги пеем, превръщаме вибрациите в действие, от което ще имат ефект.

Всъщност няма значение дали разбираме значението на звуците или не.

Рецитирането на мантри произвежда специфична вибрационна честота в тялото. Звуците и мислите, произведени от тялото и ума, се излъчват от нас. Вибрационната честота на мантрата привлича към нас това, което вибрираме. Ние сме като магнит, привличащ вибрации към себе си чрез това, което изпращаме навън. Като вибрация, настроение, моментно състояние, резултат от пеенето, мантрата е съвместима с всичките ни познати системи.

В допълнение към вибрациите, превърнати в действие, докато пеем се случва и още нещо. Това е наистина важно. На небцето има осемдесет и четири меридианни точки. Всеки път, когато говорим, ние стимулираме тях и свързаните с тях жлези и органи - с езика си. Всеки път, когато пеем една мантра, ние избираме определена последователност, ритъм и позиция, които предизвикват химична реакция в мозъка и тялото. Сякаш разполагаме с електронна, компютъризирана система за сигурност в устата си. Натискайки с правилния код горната част на небцето си и ще получим достъп до мозъка и всички места с по-високо съзнание вътре в нас!

Наад Йога и Как работи Мантрата

В допълнение към термина "мантра", ще чуем и думата „Наад“ във връзка с мантрите от Кундалини Йога. „Наад“ означава "същността на всички звуци". Това е определена вибрация, фундаментална честота, която идва от един общ източник или звуков ток. Това е универсалният код, който стои зад езика и следователно зад човешкото общуване.

Наад е лепилото или средството, което свързва малкият мен, индивида, с Големия Мен, Универсалното Аз. Това е вибрационната хармония, чрез която може да се преживее Безкрайността.

Наад Йога се основава на опита от това как звуковите вибрации влияят на тялото, ума и духа чрез движението на езика, устата и промените в химическите вещества в мозъка.

Можем да променим съзнанието си, като променим химичния състав на флуидите в мозъка. Както беше споменато, на небцето в устата на човека има осемдесет и четири меридианни точки. Човек може да усеща небцето си с езика и да почувства различните му повърхности. Има два реда меридианни точки на небцето и на венеца зад горните зъби.

Езикът стимулира тези меридианни точки и те на свой ред стимулират хипоталамуса, който кара епифизната жлеза да излъчва. Когато епифизата излъчва, тя създава пулс в хипофизната жлеза. Когато това се случи с хипофизата, цялата жлезиста система започва да секретира. Тогава химичния състав на мозъка става балансиран, което автоматично променя възгледите на човека за живота.

Състоянието на ума, личността и силата да излъчваме от нашето истинско Аз, е свързано с употребата на нашите думи.

"Ако думите ви имат силата на Безкрайността в себе си, добродетелни са и вие ги цените, то вие сте най-великият от великите. Ако не цените своите думи, вие нямате никаква стойност като човешко същество."

- Учението на Йоги Бхаджан


You Might Also Like:
bottom of page