top of page

Кундалини Йога - технологията за трансформация


Уникална комбинация от техники

Кундалини Йога е древна технология, моделирана да култивира разширяване на съзнанието чрез събуждането и издигането на енергията Кундалини нагоре по гръбначния стълб. Това се случва с

1. Активиране и отваряне на енергийните центрове, наречени чакри, по продължение на гръбначния стълб.

2. Смесване и обединяване на прана (жизнената сила) с апана (пречистващата енергия), което генерира налягане, събуждащо Кундалини и каращо я да се издигне.

Всички форми на йога имат едни и същи цели: (1) пробуждане към съзнанието на душата, (2) достъп до духовна енергия и (3) сливане на човешкото съзнание с Универсалното Съзнание, Божествения Източник, или Бог. Йоги Бхаджан казва, че Кундалини Йога работи 16 пъти по-бързо от Хатха Йога. Няма начин (нито нужда) да доказваме това число, но е вярно, че практикуването на Кундалини Йога дава резултати много бързо, което се дължи на факта, че тя комбинира всички аспекти на различните традиционни йога практики, включващи:

Хатха Йога – физически асани

Раджа Йога – медитации за събуждане на висш ум

Мантра, Джапа, или Наад Йога – повтаряне и пеене на свещени звуци

Пранаяма – дишане и осъзнаване на дъха

Бхакти Йога – отдаденост в молитва, медитация и пеене

Карма Йога – служене

Тантрична Йога – съюз и баланс на полярностите

Въпреки че разнообразните аспекти на Кундалини Йога изглеждат близки до другите йога практики, подходът, упражненията, техниките, ползите и резултатите от Кундалини Йога (както е споделена от Йоги Бхаджан), са различни от другите системи. Кундалини Йога е унифицирана система, която работи с уникална динамика. С редовното практикуване на Кундалини Йога ние много бързо развиваме дълбока осъзнатост и започваме да сияем. Ако практикуваме с отдаденост, ще генерираме пречистено силово поле в ума и енергийните си тела, което ще ни позволи да преживеем събуденото състояние на съзнанието си, посредством което ще станем осъзнати за Душевното си Аз и присъствието на Безкрайното/Божественото вътре в нас.

Модерните Йогини

Много йога практики в миналото са изисквали изолирана среда, като ашрам или манастир. Такива йога практики също са се фокусирали върху отдръпването на сетивата, с внимание върху скъсване на връзката и превъзмогването на физическото тяло, и бягство от физическия свят.

При Кундалини Йога както фокусът, така и подходът са абсолютно различни.

Вместо да изиска отхвърляне на светските дела, практикуването на Кундалини Йога е насочено към хората, живеещи в обществото и общността. Вместо да се опитва да избяга от кармата на взаимоотношения, деца, изкарване на прехрана, целта на Кундалини Йога е да внесе дхарма или духовен живот във всички аспекти на човешкото ежедневие.

Приемане и удоволствие, а не отричане и отхвърляне на нашето тяло и нашето земно пътуване са целите ни. Вместо да се опитваме да изключим нашата сензорна система, ние обръщаме сетивното си внимание навътре. Когато отклоним вниманието си от външните дразнители към фокус навътре към себе си, можем съзнателно да се свържем с енергийната динамика на нашата душа, в нашите физически и емоционални тела. С повишената си осъзнатост, имаме по-добра възможност да се наслаждаваме на човешкото в себе си. Надграждаме своя физически опит и така изпълняваме по-добре функциите си в света.

Ползи от практикуването на Кундалини Йога и Медитация

Кундалини Йога и Медитация предлага много ползи за всеки, който практикува тази мощна технология.аве

Здраве и лечение

Здраве: Докато системите в нашето тяло се изчистват и оздравяват, ние се радваме на повече жизненост и здраве, изобилие от енергия и способност да действаме на по-високо функционално ниво.

Пречистване: Тъй като изчистваме своите физически, умствени и емоционални тела, ние ставаме способни да се освободим от саботиращите вярвания и становища, отваряйки място за нови ползотворни навици и поведения. В същото време преживяваме по-светло, по-чисто, по-автентично състояние на съществуване.

Лечение: Лекувайки себе си на много нива, нашето присъствие започва да има положително влияние върху хората от обкръжението ни. Нашият допир, думи и усмивка възвисяват и лекуват.

Освобождаване от пристрастености: Кундалини Йога е здравословно, легално и лесно достъпно средство за задоволяване на нашата дълбока жажда за духовно удовлетворение и любов. Поради тази причина, Кундалини Йога може да помогне в освобождаването ни от пристрастености към субстанции и поведения, които могат да ни навредят.

Когато веднъж преживеем какво означава наистина да се почувстваме добре, ние искаме още! Можем да практикуваме по всяко време, колкото искаме и то безплатно!

Как Кундалини Йога извършва трансформацията

Крии

Кундалини Йога, както е споделена от Йоги Бхаджан, се състои от крии, съдържащи едно или серия от упражнения чиито компоненти и последователност са създадени да пораждат ефекти, по-силни отколкото са самите те, взети по отделно. „Крия“ буквално означава „работа“ или „действие“.

Всяка крия е специална комбинация от (1) упражнения и пози (асани), (2) дихателни упражнения (пранаяма), (3) позиции на ръцете и пръстите (мудри), (4) изравнявания по гръбначния стълб, наречени заключвания (бандхи) и (5) свещени звуци (мантри), които заедно и в определена последователност създават специфични ефекти.

Криите работят непосредствено с всички системи на тялото, включително кръвообращение, дихателна, ендокринна, мускулна, имунна, нервна и репродуктивна системи. Комбинацията от дихателни техники, пози, ритмични движения, мантри и осъзнато присъствие, произвежда мощни трансформиращи въздействия.

Ето какво се случва:

- Натискът върху конкретна област или система в тялото кара кръвта да насища тази област.

- Капилярите, клетките и органите в областите, които биват стимулирани, разтоварват своите нечистотии и токсини в кръвта.

- Тялото ни се съживява и подновява с изчистването и изхвърлянето на нечистотиите, кръвта и органите се пречистват, повишава се кръвообращението.

- Натискът и увеличеният кръвопоток оказват въздействие върху жлезистата система, карайки жлезите, които са свързани с определен енергиен център (чакра) да секртетират своите специални химикали или хормони, събуждайки по този начин енергията в определената област.

- Активираните области, както и цялото тяло, започват да изграждат заряд – увеличава се праничната енергия.

- Праничният заряд или волтажът, генериран от упражненията и усилен от секрецията на жлезите, събужда нервните пътища (наречени нади) по цялото тяло.

- Пречистването и активирането на всички системи в тялото, подсилването на нервната система и увеличеният електричен заряд, ни подготвят за постепенното събуждане на Кундалини.

Можем да мислим за тялото си като за кола с много клетъчни батерии (жлези), работещи заедно. Всяка от нашите човешки батерии, подобно на батериите на кола, е направена от вода и химикали. Волтажът на всяка батерия се увеличава с високата концентрация на химикали. Химикалите в нашето тяло се подават (секретират) от жлезите. Жлезите с вътрешна секреция повишават и поддържат волтажа в нашето тяло. (Затова е казано, че вие сте толкова млади, колкото са жлезите ви.)

Събуждането на Кундалини

Издигане на Кундалини

У всяко човешко същество се съдържа невероятно мощно хранилище на душевна енергия, изобразявано като спяща серпентина, навита 3,5 пъти в основата на гръбначния стълб („кундал“ означава „спирала“ или „намотка“). Веднъж събудена, тя се развива и започва да се издига по продължение на гръбначния стълб до коронната чакра на върха на главата, задействайки трансцедентално духовно състояние на осъзнатост.

Практикувайки технологията, показана от Йоги Бхаджан, издигането на Кундалини се случва постепенно. Йоги Бхаджан често ни казваше, че не е трудно да се издигне Кундалини. Това, което е трудно и изисква неспирна работа, е да я задържим издигната, т.е. да поддържаме и живеем във висше съзнание. За Йоги Бхаджан беше важна нашата повишена осъзнатост и способността да живеем осъзнат живот.

Опитът с издигането на Кундалини при всеки е различен. Възможно е да почувствате Кундалини като горещ или течен поток в гръбначния си стълб или да я видите като блестяща светлина. Какъвто и да е личният опит на всеки, обикновено усещането е приятно и дори еуфорично.

Клатенето, треперенето и другите форми на неконтролируеми движения не са резултат от повдигането на Кундалини. Тези движения на енергията са индикатори за: (1) изчистване, (2) освобождаване на стрес и (3) слаба нервна система, която се нуждае от укрепване, за да може да интегрира високочестотната Кундалини енергия в нашата система.

Постепенно Събуждане

Възможно е да се случи и спонтанно събуждане на Кундалини при хора, практикуващи конкретни дисциплини, с които се опитват насилствено на издигнат енергията без да са подготвили физическото си тяло и нервна система за високите вибрации. Когато физическото тяло не е достатъчно силно и (или) е повлияно от използването на лекарствени средства, спонтанното издигане на Кундалини може да причини травма или психическо разстройство.

Спонтанно събуждане може да се появи и при хора, които никога не са практикували Кундалини Йога и нямат представа какво се случва. Няма начин да се предвиди или контролира този феномен. Както и да е, ние можем да подготвим тялото и нервната си система да се приспособят към тази мощна енергия.

Кундалини Йога, дадена от Йоги Бхаджан подготвя тялото ни за интегриране на енергията, която бива освобождавана бавно.

Важно е да се наблегне на това, че събуждането на нашата Кундалини чрез Кундалини Йогата на Йоги Бхаджан е поетапен и често едва забележим процес. Йоги Бханджан ни предупреждаваше да избягваме търсенето на блясък, а вместо това да се фокусираме в постигането на разширяване на съзнанието си и да живеем със състрадателни сърца.

Автор: Guru Rattana, Ph.D.

Introduction to Kundalini Yoga and Meditation

Vol 1 - Begin and Deepen Your Practice with Kundalini Yoga of Yogi Bhajan


You Might Also Like:
bottom of page